“Integer en vol respect”

Gespannen gezichtjes op de Ginkelse Heide. Een meisje roept enthousiast dat ze straks een gedicht mag voorlezen voor de burgemeester. Groep 7 van CNS-basisschool Prins Floris uit Ede adopteert het Airborne-monument voor het komende jaar. De voorbereidingen die leidde tot deze dag hebben diepe indruk achtergelaten bij de leerlingen.

Alette Burghout, schooldirecteur Prins Floris: “Terwijl je over de hei wandelt kun je je niet voorstellen wat er hier toentertijd heeft afgespeeld. Jonge mannen uit andere landen, sprongen uit een vliegtuig het onzekere tegemoet voor een land en volk dat ze niet kenden. Ook na de tweede wereldoorlog hebben velen gevochten in een ander land, voor vrijheid van anderen. Dat mogen we niet vergeten.”

Groep 7 van CNS-basisschool Prins Floris

René Verhulst, burgemeester: “Tijdens een eerdere herdenking vertelde een veteraan mij dat hij hier vlak voor het monument was geland tijdens de dropping. Hij was hospik en was vol beladen met verband en andere medische hulpmiddelen. Voor sommige veteranen heeft de dropping lange tijd gevoeld als falen. Gelukkig is dat gevoel gekanteld en zien zij ook hoe bijzonder hun inzet was, waarop wij allemaal in vrede kunnen leven. Veteranen vinden het prachtig, net als wij allen hier, om te zien hoe de kinderen vol respect dit moment herdenken.”

David, een leerling uit groep 7 verteld: “Een goede dag voor Duitsland, een slechte dag voor de geallieerden: 17 september 1944. Gevochten voor vrijheid. Duizenden doden voor ons land. Zij wilden opgeven, maar er was nog hoop.”

Nina, een leerling uit groep 7 omschrijft haar kijk op de luchtlandingen: “Alles was klaargemaakt voor het plan Market Garden. Iedereen was er klaar voor. Riemen vast, want we gaan opstijgen zei de piloot. Bang waren ze een beetje, maar ze wisten niet dat de Duitsers er stonden. Niet durven te springen, maar toch doen. Roepen deden ze zeker. Niemand dacht dat dit zou gebeuren. Uiteindelijk kregen we onze vrijheid terug.”

De klas heeft herinneringsstenen gemaakt. Op het eerste oog een gewone steen die je overal kunt vinden. Maar deze stenen doen je denken aan de Airborne, de parachutisten en de Ginkelse Heide. Er wordt een oproep gedaan aan u: Pak gerust zo’n steen als u hem vindt en verspreid hem verder. Zo blijft de herinnering leven en kan de dankbaarheid voor de vrijheid worden doorgegeven van generatie op generatie.