Leerlingen van De Vuursteen adopteren Airborne monument

Op donderdag 14 september jl. vond de overdracht van het Airbornemonument op de Ginkelse heide plaats. Leerlingen van groep 7 van CNS-basisschool De Vuursteen adopteren het monument voor een jaar.

Het afgelopen jaar had groep 7 (inmiddels groep 8) van CNS-basisschool De Vlinderboom het Airbornemonument geadopteerd. Zij droegen het monument donderdag over aan groep 7 van De Vuursteen. Het programma startte met een toespraak van Burgemeester Verhulst. De leerlingen hadden zelf een mooi programma gemaakt voor deze bijzondere adoptie. Verschillende leerlingen lazen een eigen geschreven gedicht voor. Daarna werd er 1 minuut stilte gehouden en dit werd afgesloten door het zingen van Het Wilhelmus.

Op zaterdag 16 september hebben twee leerlingen van groep 7 van De Vuursteen een krans gelegd tijdens de Airborne Luchtlanding en -Herdenking op de Ginkelse Heide.

Jaarlijks adopteren leerlingen van basisscholen in het hele land oorlogsmonumenten. Dat betekent dat op de school en in de klas een jaar lang aandacht wordt besteed aan ‘hun’ oorlogsmonument. Zij ontvangen hiervoor een oorkonde van het monument, wat een prominente plaats krijgt in de school, zodat alle leerlingen leren waarom dit monument bestaat.

Parachutisten

Tijdens de overdracht en herdenking bij het Airborne monument kwamen er Dakota vliegtuigen over die parachutisten dropten boven de Ginkelse hei. Zij waren aan het oefenen voor de Airborne Luchtlandingen van zaterdag. De kinderen keken met open mond toe. Op school hadden ze al gehoord over de massale dropping, maar nu maakten ze hier ook echt iets van mee.